UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай запустив супутник для вивчення мікрогравітації

На борту супутника будуть проведені 19 експериментів.

Китай вивів на навколоземну орбіту науковий супутник, що повертається, "Шицзянь-10", призначений для дослідження мікрогравітації. За час, що апарат проведе в космосі, на його борту в автоматичному режимі будуть проведені 19 експериментів. Повідомлення про це було поширене Сіньхуа.

Ракета "Великий підхід" із супутником SJ-10 стартувала з космодрому Цзюцюань в пустелі Гобі на північному заході КНР. За час перебування супутника на орбіті на ньому будуть проведені експерименти в таких областях, як фізика рідини, горіння в умовах мікрогравітації, космічне випромінювання, біологія та біотехнологія. Зокрема, пройде експеримент з вивчення розвитку ембріонів мишей в умовах мікрогравітації, щоб пролити світло на репродукцію людини в космосі.

Читайте також: Супутник КНДР стабілізувався на орбіті, але не передає дані на Землю – Reuters

За словами вчених, всі експерименти абсолютно нові, вони ще ніколи не проводилися ні на території Китаю, ні за кордоном.

SJ-10 є другим з чотирьох наукових супутників у рамках організованої космічним агентством КНР дослідницької програми. На відміну від трьох інших, цей апарат є таким, що повертається.

Раніше Китай запустив супутник для вивчення темної матерії, який вже почав передавати на Землю зібрані ним дані.