UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай вивів на орбіту космічний корабель із трьома тайконавтами на борту

Китайський пілотований корабель "Шеньчжоу-10" успішно стартував на орбіту з космодрому в пустелі Гобі. Три тайконавти проведуть у космосі 15 днів.

Китай успішно запустив з космодрому Цзюцюань в пустелі Гобі космічний апарат "Шеньчжоу-10" з трьома тайконавтами на борту.

Корабель вийшов на розрахункову орбіту і незабаром повинен пристикуватися до лабораторного модуля "Тяньгун-1".

Екіпаж "Шеньчжоу-10" складається з двох чоловіків (Не Хайшен і Чжан Сяогуан) і жінки (Ван Япін).

На космодромі при старті космічного корабля був присутній голова КНР Сі Цзіньпін, який привітав присутніх у центрі управління польотом вчених та інженерів з успішним запуском.

Космічний корабель буде знаходитися у космосі 15 днів. За цей час йому доведеться виконати два стикування з орбітальним модулем "Тяньгун-1" - одне в автоматичному режимі і одне в ручному. Окрім подальшого тестування технологій стикування тайконавти проведуть випробування технологій, пов'язаних із будівництвом орбітальної космічної станції.

Нагадаємо, що Китай планує стати третьою після США і Росії державою, яка поодинці запустить і буде підтримувати орбітальну станцію.

Програма Китаю освоєння космосу стартувала 8 жовтня 1956 року.

У квітні 1970 року КНР вивела на орбіту перший штучний супутник землі "Дунфанхун-1" ("Алеєт Восток-1").

Перший політ у космос китайського космонавта відбувся на пілотованому космічному апараті "Шеньчжоу-5" у жовтні 2003 року. Перший вихід китайського космонавта у відкритий космос відбувся у кінці вересня 2008 року під час місії корабля "Шеньчжоу-6". Перша китайська жінка-космонавт - 33-річна майор китайських ВПС Лю Ян - побувала в космосі у 2012 році на борту корабля "Шеньчжоу-9".

У 2011 році Піднебесна випередила США за кількістю запусків космічних ракет: 19 проти 18. Росія тоді залишалася беззаперечним лідером: вона вивела на орбіту 36 ракет. Тим не менш, потім послідували численні аварії та втрати супутників поставили під сумнів "космічний" імідж і репутацію Росії. !zn

//www.youtube.com/v/1aXRYZpFKfw?hl=ru_RU&version=3

Читайте також:

У США відбувся успішний запуск ракети Antares, розробленої українським КБ "Південне"

Валентина Терешкова готова полетіти на Марс, навіть якщо не повернеться назад

Космічний корабель Dragon пристикувався до МКС над територією України