UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайський експериментальний космічний корабель повернувся на Землю через два дні після запуску

Ймовірно, Китай випробував багаторазовий космоплан.

Китайський експериментальний багаторазовий космічний корабель успішно здійснив посадку через два дні після запуску. Як повідомляє N+1, офіційно тип космічного корабля не розкривається, але більш ранні заяви космічної організації країни і спостереження астрономів вказують на те, що це багаторазовий космоплан.

Китай запустив експериментальний космічний корабель 4 вересня. Про місію було відомо тільки те, що запуск проводився з космодрому Цзюцюань на ракеті «Чанчжен-2F». 6 вересня місцеві ЗМІ повідомили, що корабель успішно повернувся на Землю. Стверджується, що політ став «важливим проривом в дослідженні багаторазових космічних кораблів і, як очікується, надасть можливість зручних і дешевих польотів для мирного використання космосу».

Всі великі об'єкти в космосі швидко потрапляють в бази систем стеження за космічними об'єктами, тому деякі припущення про тип космічного апарату все-таки є. Наприклад, Джонатан Макдауелл з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики з'ясував, що апарат був запущений на орбіту 332 на 348 кілометрів з нахилом 50,2 градуса. Після оголошення про успішну посадку він почав шукати можливі місця приземлення і виявив, що менш ніж за годину до виходу замітки про успішне закінчення місії орбіта апарату проходила поблизу аеродрому на території висохлого озера Лобнор. Потім один з працівників ESA вивчив знімок території аеродрому, зроблений супутником Planet Labs в день посадки, і виявив, що на злітно-посадковій смузі знаходилося кілька об'єктів, в тому числі один великий посередині смуги, тоді як на попередньому знімку, зробленому 2 вересня, смуга була порожньою.

Дані, які отримали астрономи, узгоджуються з планами Китаю запустити космоплан в 2020 році. Разом з тим, дані є непрямими, тому робити однозначні висновки про тип космічного корабля поки не варто.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Російський космонавт зняв на відео п'ять загадкових об'єктів у небі над Антарктидою

Раніше засновник компанії SpaceX Ілон Маск розповів про те, що перший політ космічного корабля Starship на навколоземній орбіті може відбутися вже в 2021 році. Разом з тим, Маск не виключає можливості того, що він може завершитися невдачею.