UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайські астрономи запропонували нове пояснення падінню яскравості зірки Бетельгейзе

Загасання зірки зв'язали з великою плямою на її поверхні.

Учені з Національної астрономічної обсерваторії Китаю запропонували нове пояснення загадкового падіння яскравості зірки Бетельгейзе. Свої висновки вони засновували на даних, отриманих обсерваторією Вейхай при Шаньдунському університеті, повідомляє «Сіньхуа».

Зірка Бетельгейзе - червоний гігант із сузір'я Оріона. Падіння його яскравості спостерігалося з жовтня 2019 по лютий 2020 року і привернуло увагу вчених з усього світу. Дослідники висували різні припущення, які могли б пояснити загасання зірки. Серед них - попередня стадія вибуху наднової, утворення хмари пилу в результаті викиду зі світила величезної газової бульбашки і зміни в фотосфері зірки.

Тепер же китайські вчені проаналізували спектри з високою роздільною здатністю в ближньому інфрачервоному діапазоні хвиль Бетельгейзе в процесі потьмяніння. В результаті вони з'ясували, що потьмяніння, швидше за все, було викликано присутністю великої темної плями на поверхні зірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи виявили кам'янисту планету з масою вдвічі меншою, ніж у Венери

У серпні минулого року астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики заявили про те, що яскравість зірки Бетельгейзе знову почала падати. Причому, це падіння яскравості ніяк не узгоджується з циклами активності світила.