UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай завершив тести головного модуля майбутньої орбітальної станції

Модуль запустили на орбіту 29 квітня.

Китай завершив орбітальні тести модуля своєї перспективної орбітальної станції - «Тяньхе». Це наближає момент її введення в експлуатацію, повідомляє Naked science.

Станцію запустили 29 квітня. Під час випробувань перевірили функції, пов'язані зі стикуванням, життям астронавтів, а також можливості руки-маніпулятора. Результати показали, що всі системи працюють штатно, тому модуль готовий прийняти вантажний космічний корабель «Тяньчжоу-2». Його повинні запустити на цьому тижні.

Нова станція стане третім китайським відвідуваним орбітальним об'єктом після одномодульних «Тяньгун-1» і «Тяньгун-2». Станція, що будується, буде третьою в історії багатомодульною станцією - після радянського «Миру» і Міжнародної космічної.

Планується, що китайська станція буде розташовуватися на висоті 340-450 кілометрів, а термін її служби складе більше 10 років. На борту станції одночасно можуть знаходитись три астронавти, можливо також короткочасне розміщення шести осіб. Вага станції становить 66 тонн.

Ймовірно, що станцію можуть запустити вже в 2022 році.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Росії затвердили акторів, які відправляться на МКС для зйомок фільму

23 листопада 2020 року Китай запустив місію «Чан'е-5» зі збору зразків місячного грунту. 1 грудня космічний апарат здійснив посадку на Місяці, через 48 годин - злітна апарат доставив його до орбітального модуля для повернення на Землю.

Політ став першою подібною безпілотної місією, а Китай - першої за останні 44 роки країною, яка доставила проби місячної породи на Землю.

Попередня місія була організована СРСР в 1976 році, коли проби ґрунту з поверхні супутника Землі збирав апарат «Луна-24».