UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай запустив ракету з базовим модулем станції

Важка ракета-носій "Чанчжен-5В" в четвер успішно вивела на низьку навколоземну орбіту базовий модуль "Тяньхе" майбутньої китайської орбітальної станції, повідомило Китайське національне космічне управління (CNSA).

Запуск ракети з базовим модулем станції був здійснений з космодрому Веньчан на острові Хайнань в 11:25 за пекінським часом (6:25 за Києвом). Приблизно через сім хвилин модуль "Тяньхе" був виведений на орбіту.

Виведення на орбіту висотою 370 км основного модуля (вагою 22,5 тонни і обсягом 50 кв. Метрів) з центром управління, житловим відсіком і шлюзом є першим етапом створення орбітальної станції. Всього для завершення її будівництва буде потрібно 11 запусків і трохи більше року.

На орбіту виведуть два лабораторних модуля, які будуть пристиковані до базового модулю. Будуть запущені чотири вантажних і чотири пілотованих корабля. Передбачається, що вже в травні до станції відправитися вантажний корабель "Тяньчжоу-2", а в червні полетить пілотований "Шеньчжоу-12" з трьома тайконавтами (космонавтами) на борту для збірки і підключення доставленого обладнання.

Загальна вага станції після завершення її будівництва в 2022 році складе близько 100 тонн. Вона буде в кілька разів менше Міжнародної космічної станції.

Китайська станція буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу.

Читайте також: Пентагон успішно відправив у космос чергову ракету

23 листопада 2020 року Китай запустив місію «Чан'е-5» зі збору зразків місячного грунту. 1 грудня космічний апарат здійснив посадку на Місяці, через 48 годин - злітна апарат доставив його до орбітального модуля для повернення на Землю.

Політ став першою подібною безпілотної місією, а Китай - першої за останні 44 роки країною, яка доставила проби місячної породи на Землю.

Попередня місія була організована СРСР в 1976 році, коли проби ґрунту з поверхні супутника Землі збирав апарат «Луна-24».