UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай запустив на орбіту секретний космічний корабель

Експериментальний апарат знаходитиметься на орбіті «протягом певного періоду часу».

Китай запустив на орбіту експериментальний багаторазовий космічний корабель. Запуск відбувся 4 серпня, про нього стало відомо з короткого повідомлення, опублікованого агентством «Сіньхуа».

Водночас ні фото, ні відео, ні призначення апарата в цьому повідомленні не розкривається. Зазначається, що корабель «перебуватиме на орбіті протягом певного періоду часу», а потім здійснить посадку на спеціально призначеному для цього майданчику.

Читайте також: Редактор WP: Китай може винести п’ять уроків з війни Росії проти України

Повідомляється також, що за час знаходження корабля на ракеті буде проведено перевірку технологій багаторазового використання на орбіті, а також їх обслуговування.

Як повідомляє Space news, незабаром після запуску Космічні сили США засікли космічний апарат, що знаходився на орбіті 346-593 кілометрів. Видання також зазначає, що схожу місію Китай уже запускав у 2020 році. Разом з тим, жодних вказівок на те, чи це є її другий етап, чи це абсолютно новий космічний апарат, немає.

На підставі попередніх заяв можна зробити висновок, що Китай запустив космічний літак. Ймовірно, це орбітальний сегмент, який працюватиме спільно з багаторазовим суборбітальним ступенем, яка була випробувана у 2021 році.

За словами Бледдіна Боуена з Університету Лестера, подібні проєкти можуть зіткнутися з великими технологічними та іншими труднощами.

«Космічні літаки та багаторазові орбітальні апарати приходили та йшли і поверталися знову. Вони можуть мати кілька маргінальних і різноманітних застосувань, але вони надзвичайно дорогі в порівнянні зі звичайними ракетами, тому що навантаження при вході в атмосферу завдають шкоди матеріалам і конструкціям», — заявив він.