UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай закликає США захистити космічну станцію від супутників Ілона Маска

Пекін каже, що Вашингтон має вжити заходів.

Китай закликає Сполучені Штати захистити китайську космічну станцію та її екіпаж із трьох людей після того, як КНР поскаржилася в ООН, що супутники, запущені компанією SpaceX Ілона Маска, мало не зіштовхнулися зі станцією.

У вівторок спікер МЗС Китаю звинуватив США в ігноруванні своїх договірних зобов'язань щодо захисту безпеки екіпажу станції "Тяньгун", що складається з трьох людей, після інцидентів, що сталися 1 липня та 21 жовтня, пише AP.

Китайська космічна станція "Тяньгун" виконала маневр і ухилилася, щоб "запобігти можливому зіткненню" з супутниками Starlink, запущеними компанією Space Exploration Technologies Corp, заявив уряд Китаю в скарзі, поданій 6 грудня до Комітету ООН з використання космічного простору у мирних.

Сполучені Штати повинні "вжити негайних заходів, щоб запобігти повторенню подібних інцидентів , - заявив прессекретар МЗС КНР Чжао Ліцзянь.

Чжао звинуватив Вашингтон у невиконанні своїх зобов'язань щодо "захисту безпеки астронавтів" відповідно до договору 1967 року про використання космосу в мирних цілях.

Читайте також: Український супутник «Січ-2-30» для запуску в космос у січні 2022 року вже відправили до США

Перший модуль "Тяньгун" запустили у квітні. Перший екіпаж повернувся на Землю у вересні після 90-денної місії. Другий екіпаж у складі двох чоловіків та однієї жінки прибув 16 жовтня для виконання шестимісячної місії.