UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай розробляв вакцини від COVID ще до пандемії – Axios

У Сенаті США схиляються до версії щодо поширення вірусу з китайської урядової лабораторії

Ще до пандемії COVID-19, від якої лише зараз оговтується ЄС, китайські вчені розробляли щонайменше дві вакцини від коронавірусу, йдеться у звіті комітету з охорони здоров’я Сенату США, який опублікував Axios.

Читайте також: У США скасували надзвичайний стан, введений через коронавірус

У підсумках розслідування не дається конкретної відповіді на питання про те, як почалася пандемія, але дається оцінка двом провідним теоріям: передачі вірусу від диких тварин до людини та нещасному випадку у китайській урядовій лабораторії. За версією сенаторів-республіканців, які працювали над звітом, остання версія сильніша.

Сенатори зазначають, що в обох теоріях відсутні ключові підтверджуючі докази, які можуть бути отримані розвідкою, або залишатимуться невідомими. Проте у своїй версії щодо поширення вірусу саме з лабораторії, сенатори спираються на наступні тези:

На початку квітня 2023 року глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреїсус закликав владу КНР поділитися інформацією про походження COVID-19, заявивши, що «Китай має ключ до розуміння походження COVID-19». У відповідь на це Китай відкинув звинувачення ВООЗ та закликав організацію не ставати інструментом для політизації питання походження коронавірусу.

Про те, чому важливо робити бустерну вакцинацію, читайте у статті Федора Лапія на ZN.UA.