UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай продовжив місію свого марсохода на Червоній планеті

Zhurong завершив місію ще 15 серпня.

Китайський марсохід Zhurong завершив свою тримісячну місію, але продовжить вивчати Червону планету. Ровер буде і далі вивчати дно стародавнього озера на Марсі, повідомляє Space.com.

Zhurong завершив місію тривалістю 90 солів (один марсіанський сол триває приблизно 24 години і 40 хвилин, тобто, 90 солів - це 92 земних дні). З моменту посадки на Марсі 14 травня, ровер зробив «селфі» з посадковою платформою і проїхав 889 метрів по поверхні планети.

Знімки, які марсохід зробив недавно, показують місцевість, до якої він прибув. Надалі він продовжить її вивчення - вважається, що це дно висохлого озера або океану на рівнині Утопія.

У Китайському національному космічному управлінні заявили, що Zhurong продовжує нормально функціонувати. За допомогою орбітального апарату Tianwen-1 він вже зміг передати на Землю 10 гігабайт необроблених наукових даних. Ця інформація може допомогти вченим краще зрозуміти Марс і його історію.

Апарат Tianwen-1 пролітав над Zhurong раз на день, щоб забезпечити передачу даних. Але обидва апарати перейдуть в безпечний режим з середини вересня по кінець жовтня через положення Сонця, яке буде перешкоджати їхньому зв'язку з Землею.

Марсоходи NASA також працюватимуть в безпечному режимі з 2 по 14 жовтня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Ingenuity зробив рекордно довгий 12 політ на Марсі

Раніше Китайське національне космічне управління опублікувало відео посадки своєї посадкової платформи Tianwen-1 з марсоходом Zhurong на поверхню Червоної планети. На відео можна побачити розкриття парашутів при посадці, а також пересування ровера по планеті.