UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай поскаржився ООН на США: через супутники Ілона Маска довелося перемістити космічну станцію

Водночас компанії SpaceX доводилося також змінювати орбіту супутників, щоб не зіткнутися з космічним сміттям, одним із головних генераторів якого є Китай.

Китай закликав ООН нагадати США про необхідність дотримання Договору про регулювання космічного простору після того, як супутники Starlink, запущені аерокосмічною компанією SpaceX Ілона Маска, двічі за останній рік ледь не зіткнулися з космічною станцією КНР, передає The Guardian.

Згідно з доповіддю, представленою в грудні Пекіном до Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях, космічна станція КНР у липні та жовтні вживала заходів щодо запобігання зіткненням, щоб уникнути зіткнення із супутниками Starlink.

Представники Китаю закликали США відповісти за інцидент.

Читайте також: Privateer Space створить карту космічного сміття: чим воно небезпечне

Водночас астрофізик з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатан Макдауелл зазначає, що Китай, у свою чергу, є одним із основних генераторів космічного сміття, яке небезпечне при зіткненні не менше, ніж супутники. За останні 10 років американській космічній станції доводилося кілька разів ухилятися від уламків китайського військового протисупутникового випробування 2007 року.

Астрофізик наголошує, що цей інцидент є нагадуванням про те, що світ вступив у «нову еру в космосі».

«Стало більше сміття та більше активних супутників. Все стає набагато жвавіше та багатолюдніше. Це комерційно домінуюча космічна ера, де ми вперше піддаємо  космічне середовище стресу», - сказав Макдауелл.

Компанія SpaceX отримала дозвіл Федеральної комісії зі зв'язку США на запуск у космос 12 тисяч супутників Starlink, і вже запустила 1600 із них.