UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай кидає виклик Starlink: перші інтернет-супутники вже в космосі

Усього планується більше 14 000 супутників.

Проєкт створення гігантської китайської мережі інтернет-супутників Інтернет Qianfan Constellation офіційно стартував. Мета цієї ініціативи – запустити глобальну низькоорбітальну супутникову Інтернет-мережу (LEO), яка може скласти конкуренцію Starlink від американської компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска.

Незважаючи на те, що проєкт був започаткований лише минулого року, він вже демонструє амбітні цілі. Зокрема китайська держкомпанія Yuanxin Satellite уже провела успішний запуск перших 18 із 14 тисяч супутників, які хочуть вивести на орбіту до 2030 року, пише South China Morning Post.

Читайте також: Запуск нової партії супутників Starlink зазнав невдачі

За інформацією видання, до кінця 2025 року компанія має намір розмістити на орбіті 648 супутників для забезпечення регіонального покриття мережі. До 2027 року планується розширити покриття до глобального рівня, а до 2030-го використовувати більше 14 000 супутників. Для порівняння, SpaceX розгорнула понад 6 000 супутників протягом останніх чотирьох років.

Перші супутники, які запустили на цьому тижні, виготовлені шанхайською компанією GeneSat. У нещодавньому інтерв'ю її очільник говорив про плани збільшити частоту запусків у 2-3 рази, здійснюючи запуски групами по 36 або 54 супутники за один злет.

Читайте також: SpaceX блокує використання російськими військовими Starlink – Пентагон

Нагадаємо, Росія розгорнула передові технології для перешкоджання роботі супутникового інтернету Starlink в Україні.