UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кіберпідрозділи ГУР атакували податкову систему РФ, вона не працює вже чотири дні

У результаті атаки були ліквідовані файли, які забезпечували функціонування мережі податкової.

Кіберпідрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України успішно атакували  податкову систему Росії. Під час операції їм вдалося проникнути в один з добре захищених ключових центральних серверів Фєдєральной налоговой служби (ФНС РФ), після цього – у понад 2300 регіональних серверів у Росії та на території тимчасово окупованого Криму, повідомляється у Telegram-каналі ГУР.

В наслідок успішної атаки на всі сервери завантажили шкідливе програмне забезпечення. Паралельно атакували й ІТ-компанію Office.ed-it.ru, яка обслуговувала податкову службу країни-агресорки.

Читайте також: «Монобанк» відбив хакерську атаку

«У результаті двох кібератак повністю ліквідовані конфігураційні файли, які роками забезпечували функціонування розгалуженої податкової системи РФ ― знищена уся база даних та її резервні копії (backup). Зв’язок між центральним офісом у Москві та 2300 російськими територіальними управліннями ― паралізований, як і між ФНС РФ та Office.ed-it.ru, що була для податкової дата-центром (банком даних)», - йдеться у повідомленні ГУР.

Там додали, що фактично йдеться про повне знищення інфраструктури одного з основних державних органів країни-агресорки, а також численних супутніх даних податкової за тривалий період. Відновити роботу своєї податкової росіяни намагаються протягом чотирьох днів, але безуспішно.

«За оцінками фахівців, параліч у роботі ФНС РФ триватиме щонайменше місяць. Водночас реанімація податкової системи держави-агресора у повному обсязі ― неможлива», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, зранку 12 грудня через хакерську атаку стався збій у роботі мобільного оператора «Київстар», термінів відновлення зв’язку там назвати не змогли. За словами президента компанії Олександра Комарова, головною метою цієї потужної атаки було руйнування інфраструктури оператора.