UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок зоряного скупчення в галактиці-сусідці Чумацького Шляху

Ширина кластера становить 120 тисяч світлових років.

Вчені за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок зоряного скупчення NGC 1755, яке розташовується у Великій Магеллановій хмарі – галактиці-сусідці Чумацького Шляху. Як повідомляється на сайті обсерваторії, ширина скупчення становить 120 тисяч світлових років.

Вчені відзначають, що, незважаючи на вражаючі розміри, NGC 1755 належить до меншої групи кластерів.

Зіркові кластери – гравітаційно пов'язані скупчення зірок. Вони бувають двох основних видів: дрібніші розсіяні скупчення, такі як NGC 1755, які містять молодші зірки, і гігантські кульові скупчення, в яких може бути кілька мільйонів старих світил.

Читайте також: Телескоп "Хаббл" повернувся до наукової роботи

"Хаббл" зробив знімок NGC 1755 для того, щоб вчені могли зрозуміти, як в одному скупченні можуть існувати зірки з різних популяцій. Популяція зірок – це світила зі схожими якостями, такими як вік чи хімічний склад, і ці популяції надають астрономам цінну інформацію про те, як зірки народжуються і вмирають. Скупчення в Магелланових хмарах особливо цінні для спостережень, оскільки розташовуються близько Землі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову та походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним із найефективніших наукових інструментів в історії".