UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок галактики, що «втікає»

Галактика знаходиться в сузір'ї Скульптор.

Астрономи за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок галактики NGC 7513, яка знаходиться на відстані 65 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Скульптор. Цікава ця галактика тим, що вона «тікає» від нас на дуже великій швидкості, повідомляється на сайті обсерваторії.

Відзначається, що галактика рухається на швидкості 1564 кілометрів на секунду. Для порівняння, Земля обертається навколо Сонця на швидкості близько 30 кілометрів на секунду. Рух NGC 7513 в сторону від Чумацького Шляху може здатися дивним, але він не такий вже й рідкісний.

Хоча деякі галактики, наприклад Чумацький Шлях і галактика Андромеди гравітаційно пов'язані одна з одною і в майбутньому повинні злитися, більшість галактик Всесвіту рухаються в бік одна від одної. Це явище можна пояснити розширенням Всесвіту: простір між галактиками розтягується.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені вивчили ймовірність існування галактик з парою чорних дір

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".