UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок скупчення із сузір'я Скорпіона

Кластер знаходиться на відстані 35 тисяч світлових років від Землі.

Вчені за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок кульового скупчення NGC 6380, яке знаходиться на відстані 35 тисяч світлових років від Землі в сузір'ї Скорпіона. Але на знімок потрапило не тільки воно. Найяскравіша зірка, HD 159073, знаходиться на відстані всього чотирьох тисяч світлових років від нас, повідомляється на сайті обсерваторії.

NGC 6380 відомий і під іншими іменами. Вперше його відкрив Джеймс Данлоп в 1826 році і назвав його Dun 538. Вісім років по тому його перевідкрив Джон Гершель, який назвав кластер H 3688. Ще раз, вже третій, скупчення відкрили в 1959 році, тоді воно отримало позначення Pişmiş 25.

Спочатку вважалося, що це відкритий кластер, але надалі виявилося, що це кульове скупчення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: NASA так і не змогло включити телескоп «Хаббл»

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".