UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок незвичайної пари галактик

Об'єкти розташовані на відстані близько 200 мільйонів світлових років від Землі.

Астрономи за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок об'єкта Arp 298 – двох галактик, що взаємодіють. Як повідомляється на сайті обсерваторії, вони знаходяться на відстані 200 мільйонів світлових років від Землі у сузір'ї Пегаса.

Більша з двох галактик, NGC 7469, є спіральною галактикою з перемичкою, її менша супутниця отримала позначення IC 5283. Зазначається, що в NGC 7469 також розташовується активна надмасивна чорна діра, галактика також містить яскраве кільце зоряних скупчень.

Читайте також: «Хаббл» зробив знімок «бурхливого тріо» галактик

Позначення Arp у назві об'єкта означає, що він входить до Атласу пекулярних галактик, складеного астрономом Халтоном Арпом. Це галерея дивних та дивовижних галактик, що містять дивовижні структури: від сегментованих спіральних рукавів до концентричних кілець.

Нове зображення Arp 298 містить дані з трьох окремих спостережень «Хаббла». Дослідники об'єднали їх та отримали об'єкт у деталях з використанням семи фільтрів телескопа.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і відтоді передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову та походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним із найефективніших наукових інструментів в історії".