UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок космічного «вулика»

Зірка розташовуються близько один до одного, як бджоли в вулику.

Вчені за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок кулястого скупчення NGC 1805, яке розташовується недалеко від краю Великої Магелланової хмари. Як повідомляється на сайті обсерваторії, скупчення містить тисячі зірок, які обертаються щільно одна до одної, немов бджоли в вулику.

Відзначається, що в центрах таких кластерів зірки розташовуються одна до одної в 100-1000 разів ближче, ніж найближчі сусідки до Сонця. Через це поява планетних систем навколо таких світил малоймовірна.

На представленому зображенні можна чітко роздивитися різницю у кольорі зірок. На знімку чітко видно блакитні і червоні світила. Зазвичай зірки в кульових скупченнях народжуються одночасно, але NGC 1805 незвичне тим, що містить різні покоління зірок, що з'явилися з різницею в мільйони років.

Дослідники відзначають, що молоде кулясте скупчення можна побачити в Південній півкулі в сузір'ї Золотої Риби.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: NASA створило головне дзеркало космічного телескопа майбутнього

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".