UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив знімок галактики із сузір'я Вовка

Об'єкт знаходиться на відстані 60 мільйонів світлових років від Землі.

Астрономи за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок галактики NGC 5643, яка розташовується в сузір'ї Вовка. Як відзначають вчені, для того, щоб отримати зображення, знадобилося 30 різних експозицій і дев'ять годин спостережень телескопа.

У NGC 5643 розташовується наднова 2017cbv. Вона належить до рідкісного типу наднових. Вибух стався тоді, коли білий карлик перетягнув на себе так багато матеріалу своєї зірки-компаньйона, що став нестабільним і вибухнув. У результаті вибуху виділилася велика кількість енергії, яка підсвітила частину галактики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи змогли пояснити брак темної матерії в парі галактик

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".