UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» зробив вражаючий знімок галактики з чорною дірою в центрі

Об'єкт відноситься до галактик зі спалахами зореутворення.

Вчені за допомогою телескопа «Хаббл» отримали знімок галактики М61, яка знаходиться на відстані 52 мільйонів світлових років від Землі. Як наголошується на сайті обсерваторії, в спіральних рукавах можна помітити безліч вкраплень червоного кольору, що дозволяє віднести об'єкт до галактик зі спалахами зореутворення.

Але, не дивлячись на те, що блискучий зовнішній вигляд галактики вражає, однією з найцікавіших її особливостей є надмасивна чорна діра в центрі. Її маса перевищує сонячну в п'ять мільярдів разів.

М61 повернена до Землі «обличчям», що робить її одним з найпопулярніших об'єктів для досліджень. Опубліковане зображення було зроблено за допомогою даних «Хаббла» і Дуже великого телескопа і дозволяє розглянути галактику в найдрібніших деталях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Хаббл» зробив знімок галактики в світлі зірки

Телескоп "Хаббл" був виведений на орбіту 24 квітня 1990 року екіпажем корабля багаторазового використання "Діскавері" і з тих пір передав на Землю мільйони унікальних знімків, які значно розширили уявлення вчених про будову і походження Всесвіту. За чверть століття апарат провів 1,2 мільйона цільових спостережень за 38 тисячами космічних об'єктів, на підставі яких було підготовлено близько 13 тисяч наукових праць. За словами експертів, "це робить його одним з найбільш ефективних наукових інструментів в історії".