UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Хаббл» показав зміну пір року на Сатурні

Серія знімків планети була зроблена в 2018, 2019 і 2020 роках.

Астрономи отримали знімки телескопа «Хаббл», які дозволили їм простежити за змінами в турбулентній атмосфері Сатурна зі зміною літа на осінь в північній півкулі гігантської планети. Як повідомляє NASA, знімки Сатурна були зроблені телескопом в 2018, 2019 і 2020 роках.

Вчені відзначають, що їм вдалося помітити невеликі зміни в кольорі планети, які, ймовірно, викликані зміною сили вітрів і висоти хмар. За словами керівника групи вчених Емі Саймон, полярні і екваторіальні регіони змінюються в міру переходу літа в осінь, але дослідники також помітили і набагато швидші короткострокові зміни атмосфери.

Так, знімки «Хаббла» показують, що з 2018 по 2020 рік екваторіальні райони стали на 5-10% яскравішими, змінилася і швидкість вітру. Так, в 2018 році вітри в районі екватора розганялися до 1600 кілометрів на годину, що було трохи вище швидкості, яку виміряла станція Cassini в 2004-2009 роках (приблизно 1300 кілометрів на годину). В 2019 і 2020 роках швидкість вітру наблизилася до значень, зареєстрованих Cassini. Вчені відзначають, що швидкість вітру на Сатурні змінюється з висотою, тому ймовірно, що хмари, за якими телескоп спостерігав в 2018 році, були на 60 кілометрів нижче, ніж ті, за якими спостерігала Cassini.

Сатурн - це шоста планета від Сонця, вона обертається на відстані 1,4 мільярда кілометрів від нього і здійснює повний оберт навколо зірки за 29 років. Це також друга за величиною планета Сонячної системи, яка, як і найбільша планета, Юпітер, є газовим гігантом, що складається з водню і гелію. Можливо також, що в глибині планети знаходиться тверде ядро.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи помітили на супутнику Сатурна сліди ракетного палива

Раніше вчені з'ясували, що  Титан віддаляється від Сатурна набагато швидше, ніж припускали вчені. Нові дані свідчать про те, що він "тікає" на швидкості 10 сантиметрів на рік, а це в 100 разів швидше, ніж передбачалося.