UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кенгуру виявилися здатні «спілкуватися» з людиною

Тварини звертаються за допомогою, якщо не можуть відкрити контейнер з їжею.

Вчені з Великої Британії з'ясували, що кенгуру, які живуть в неволі, можуть спілкуватися з людиною за допомогою погляду. Якщо відкрити контейнер з їжею не виходило, вони по черзі дивилися на людину і коробку, і навіть підходили і торкалися коліна, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені спостерігали за 16 кенгуру: 12 західними сірими (Macropus fuliginosus fuliginosus), 2 східними сірими, або гігантськими (Macropus giganteus) і 2 великими рудими (Macropus rufus). Середній вік тварин становив 4,6 року (від 1,5 до 12 років), всі вони жили в неволі поруч з людьми, але до цього ніколи не брали участі в експерименті.

Кожна тварина навчилася діставати частування з контейнера, який стояв на дерев'яному піддоні. Кенгуру навчилися діставати їжу відразу з контейнера, перевертати його, якщо він стояв догори дном, а також діставати частування з виїмок в піддоні.

З 16 тварин діставати їжу навчилися 11 особин, які і взяли участь в експерименті. На цей раз контейнер був перевернутий і щільно закріплений на піддоні так, щоб кенгуру не міг його підняти. Справитися з кришкою кенгуру намагалися мінімум хвилину - і за цей час 10 з 11 особин дивилися на експериментатора мінімум по п'ять разів.

Вчені відзначили, що тварини дивилися то на них, то на контейнер, а також чіпали дослідника за коліно «як собака, яка вимагає уваги». Оскільки кенгуру - неодомашнені тварини, автори запропонували, що вони можуть використовувати знайомий засіб комунікації і при спілкуванні з іншими видами, в тому числі і з людьми, коли їм це потрібно.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені пов'язали здатність тварин відчувати магнітне поле з бактеріями

Раніше біологи виявили в Болівійських Андах 20 видів рослин і тварин, які не були відомі науці раніше. Крім того, дослідники виявили декілька видів, які ніхто не бачив протягом десятків, а то і сотень років.