UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катастрофічні повені змінили ландшафт Марса більше, ніж вважалося – вчені

Такі повені призвели до появи каньйонів на Червоній планеті.

Вчені заявили про те, що катастрофічні повені, які відбувалися в минулому Марса, посприяли формуванню більшості його каньйонів. Таким чином, подібні події змінили ландшафт Червоної планети сильніше, ніж вважалося до цього, повідомляє Space.com.

Незважаючи на те, що зараз Марс холодний і сухий, існують свідчення того, що в минулому він був покритий річками, озерами, ставками і, можливо, навіть морями і океанами. Одні зі слідів води, яка пішла, - мережа долин, що залишилися по всій Червоній планеті. Попередні дослідження показали, що їх прорізала вода, в середньому, 3,5-3,7 мільйона років тому. Але нове дослідження пропонує інший погляд на ці події.

Нова робота ґрунтується на попередніх дослідженнях, які показали, що 200 марсіанських озер містили достатньо води, щоб та могла піднятися і викликати повені, в результаті яких утворювалися каньйони. Такі повені могли сформувати марсіанський ландшафт в локальному масштабі, але на глобальному рівні вчені пояснювали появу таких каньйонів довгоживучими річками, які текли на постійній основі.

У ході ж нового дослідження вчені припустили, що такі катастрофічні повені грали набагато більшу роль у формуванні ландшафту Марса. Її недооцінювали через велику кількість кратерів на поверхні Червоної планети.

«Поверхность Марса всіяна кратерами, які можуть бути ідеальними басейнами для озер і містити воду, у якої потім було безліч можливостей піднятися і викликати повінь», - заявив провідний автор дослідження Тімоті Гоудж з Техаського університету в Остіні.

Вчені проаналізували мережу каньйонів на Марсі, зосередивши свою увагу на тих, які з'явилися під час піку активності річок на Червоній планеті. Так, вони розглянули долини, пов'язані з системою древніх озер - каньйонів, дно яких було вище, ніж біля водойм. Дослідники припустили, що такі каньйони з'явилися, коли озера вийшли з берегів.

Після цього вчені за формою і розмірами оцінили обсяги, які, швидше за все, вирила вода - 57000 кубічних кілометрів, що в 10 разів більше, ніж обсяг озера Мічиган. Цю кількість можна порівняти з 24% від загальної кількості долин на Марсі, хоча такі вириті повенями каньйони становили всього 3% від загальної довжини долин, розглянутих вченими.

За словами вчених, такі озерні повені відігравали важливу роль в минулому Землі. Наприклад, під час танення льодовиків в період плейстоцену. В результаті повеней, викликаних льодовиковими озерами, утворилися багато каньйонів на північно-західному узбережжі Тихого океану.

Розуміння процесів, пов'язаних з озерними повенями, може допомогти в розумінні того, як змінювався ландшафт Марса з плином часу.

«Оскільки каньйони, що утворилися в результаті виходу води з озер, набагато глибші, вони могли вплинути на річкові долини, причому перші виступали б в якості нових каналів для потоку води. Тому потрібно краще вивчити ці повені, щоб зрозуміти еволюцію долин марсіанських річок», - заявив Гоудж.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Люди можуть безпечно долетіти до Марса – вчені

Раніше вчені заявили про те, що Марс був приречений на те, щоб стати млявою пустелею. І справа в його невеликих розмірах.