UA / RU
Підтримати ZN.ua

Капсула Starliner успішно повернулася на Землю з МКС

Перший тестовий політ капсули відбувся у 2019 році, тоді вона не змогла зістикуватися зі станцією.

Космічний корабель Starliner авіаконцерну Boeing успішно повернувся на Землю після місії до МКС. Як повідомляє NASA, капсула корабля успішно приводнилася в бухті в штаті Нью-Мехіко.

Зазначається, що капсула м'яко опустилася за допомогою парашута та подушок безпеки, що дозволяє використовувати її надалі для транспортування екіпажу. На цей раз на борту Starliner людей не було, він доставив на МКС вантажі, необхідні для астронавтів станції.

Читайте також: Німецький астронавт розповів, як виглядає війна в Україні з МКС

У кабіні космічного корабля знаходився манекен астронавта, на якого було поміщено датчики для фіксації умов польоту. Наступний політ Starliner має відбутися вже з астронавтами.

Запуск Starliner у рамках тестового польоту відбувся 20 травня, він провів на орбіті близько шести діб.

Корабель CST-100 Starliner розробляється для польотів американських астронавтів на МКС. Перший тестовий політ відбувся 20 грудня 2019 року, тоді корабель не зміг зістикуватися із станцією. Ракета успішно вивела непілотований корабель на суборбітальну траєкторію. Однак після цього на ньому виникла проблема, пов'язана зі збоєм в системі розрахунку часу роботи двигунів, в результаті якої Starliner вийшов на нештатну, нижчу, орбіту. Корабель перевитратив паливо, і стикування з МКС стало неможливим.

Відтоді NASA і Boeing внесли близько 80 коригувальних змін до системи корабля.