UA / RU
Підтримати ZN.ua

Капсула "Союзу" частково розгерметизувалася при поверненні на Землю в квітні

Ніякої загрози життю членів екіпажу МКС інцидент не ніс.

Капсула космічного апарату "Союз", на борту якого знаходилися три людини, частково розгерметизувалася при поверненні на Землю в квітні. Про це розповів колишній астронавт Томас Стаффорд в ході засідання Консультативного комітету NASA з Міжнародної космічної станції, повідомляє Space News.

За словами Стаффорда, інцидент стався після того, як головний парашут "Союзу" розкрився на висоті вісім кілометрів від місця приземлення в Казахстані. Скоба, яка є частиною головного парашута, вдарила капсулу. "Скоба вдарила в зварний шов і в результаті сталася розгерметизація, через яку частина повітря покинула капсулу", - розповів Стаффорд.

При цьому Стаффорд не розкрив подробиці місії, під час якої відбулася розгерметизація, заявивши, що інцидент стався в квітні. Єдиний політ "Союзу" в тому місяці відбувся 10 квітня, коли на борту космічного корабля знаходилися астронавт NASA Шейн Кімброу і космонавти "Роскосмосу" Сергій Рижиков та Андрій Борисенко.

Прес-секретар NASA Гарі Джордан заявив, що розгерметизація сталася під час польоту "Союз МС-2", всі питання щодо інциденту він закликав ставити представникам "Роскосмосу", які поки ніяк публічно не прокоментували його.

У травні минулого року астронавти NASA розгорнули на МКС експериментальнийнадувний модуль ВЕАМ, призначений для проживання членів екіпажу станції. Планується, що випробування ВЕАМ будуть проводитися протягом мінімум двох років. За цей час астронавти оцінять його здатності захищати від радіації, зберігати температуру, а також протистояти ударам мікрометеоритів, дії пилу та інших факторів космічного середовища.