UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський апарат зафіксував незвичайне явище, що прискорює сонячний вітер

Про такі явища було відомо і раніше, але прямо вони не спостерігалися.

Європейський апарат для спостережень за Сонцем Solar Orbiter зміг поспостерігати за загадковим «зворотним перемиканням» сонячного вітру, який може пояснити, що змушує частки сонячного вітру подорожувати нашою планетною системою, повідомляє Space.com.

Зазначається, що апарат помітив дивний S-подібний вигин у сонячній плазмі в березні цього року. Вчені описали ці спостереження, статтю з їх результатами було опубліковано 12 вересня. У ній подію називають «першим свідченням зворотного перемикання у сонячній короні».

Читайте також: Опубліковано неймовірно чіткі знімки поверхні Сонця

Раніше існування таких перемикань було суто гіпотетичним, оскільки інші апарати, наприклад Parker Solar Probe («Паркер»), фіксували раптові інверсії магнітного поля поблизу Сонця. Але такі події ніколи не спостерігалися безпосередньо, оскільки у космічних апаратів, що їх виявили, не було камер.

Наприклад, «Паркер» періодично пролітає на відстані лише кількох мільйонів кілометрів від Сонця. Але температура тут настільки висока, що існуючі камери не зможуть витримати включення в таких умовах.

Solar Orbiter наближається до зірки всього на одну третину відстані від Землі до Сонця. Він оснащений двома типами датчиків: інструментами прямої візуалізації, а також датчиками, що вимірюють властивості довкілля.

Вчені порівняли зображення, отримані Solar Orbiter на різних довжинах хвилі, та з'ясували, що незвичайне явище відбувається прямо над сонячною плямою: холоднішою областю на поверхні зірки.

За словами дослідників, це явище схоже на помах батога, який вивільняє велику кількість енергії та створює зигзагоподібні структури, які потім вивільняються в космос.

Такі перемикання, як вважають вчені, можуть відігравати важливу роль у прискоренні та нагріванні сонячного вітру – потоку частинок, що походить від Сонця. Таке прискорення може спостерігатися дуже далеко від зірки, пояснення чому вчені поки що не можуть знайти.

Раніше вчені заявили про те, що сонячна погода змушує супутники сходити зі своїх орбіт. За словами дослідників, надалі ця ситуація лише посилюватиметься.