UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європарламент прийняв закон про регуляцію штучного інтелекту - що буде заборонено

Відповідний закон вимагає маркування створених ШІ об'єктів та заборону масового його застосування з біометричними даними

Європарламент схвалив текст закону, яким врегульовано питання використання технологій штучного інтелекту. Це є одним із перших законодавчих актів у світі, який встановлює чіткі межі застосування та відповідні механізми регуляції. Ухвалення закону привітала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона зазначила, що таке рішення буде корисним для “фантастичного потенціалу” Європи та стане надійним планом для ефективного стійкого застосування штучного інтелекту у світі. 

Ухвалення закон прокоментував Тьєррі Бретон, Єврокомісар з питань внутрішнього ринку ЄС, зазначаючи, що регуляція є “найменшою, але тією, яка є потрібною”.

Читайте також: Штучний інтелект порахував, якими в Україні повинні бути прожитковий мінімум та мінімальна зарплата

Що буде регулюватись у ШІ?

Нове європейське законодавство регулює питання щодо роботи інформаційних продуктів що застосовують штучний інтелект у двох напрямках:

На вимогу європейського законодавства відтепер розробники будуть зобов'язані позначати спеціальним маркуванням виготовлення штучним інтелектом відповідного тексту, музики або інших звуків, а також зображень. На думку Європарламенту, відповідні норми покликані забезпечити правдивість інформації про авторство цифрового контенту.

Інші правила передбачені для різноманітних програмних продуктів які використовують штучний інтелект для розпізнавання людини в громадському місці.  у тексті закону зокрема зазначено що після створення спеціальних процедур для застосування відповідних технологій, наприклад на вокзалах чи інших людних місцях потрібно буде мотивоване рішення суду.  фактично закон під заборону безконтрольне використання різноманітних біометричних даних  для пошуку людини з допомогою штучного інтелекту.  водночас такі технології  використовується державою у деяких країнах, наприклад в Китаї.

Штучний інтелект допомагатиме в гуманітарному розмінуванні території України, яку проводять як українські експерти, так і залучаються різноманітні донорські, міжнародні організації. Відповідний проєкт реалізується спільно з британською високотехнологічною компанією Palantir. Компанія має спеціалізацію, пов'язану з аналітикою Big Data.