UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єдиний у своєму роді: вчені показали динозавра з зеленими кістками

Його назвали на честь комарів, які кишіли під час розкопок.

Вчені знайшли останки динозавра у 2007 році (фото ілюстративне)

Вчені знайшли останки динозавра у 2007 році (фото ілюстративне)

В експозиції Музею природної історії у Лос-Анджелесі з'явився новий екземпляр. Це динозавр, який є не лише представником нового виду, а й єдиним динозавром на планеті, кістки якого були забарвлені у зелений колір, повідомляє Associated Press.

Скам'янілість одержала назву Gnatalie, що вимовляється як «Наталі». Таке ім'я дали їй на честь комарів, які кишіли під час розкопок. Кістки довгошиєго динозавра отримали своє унікальне забарвлення, темно-плямисте оливково-зелене, в процесі скам'янілості через мінерал селадоніт.

Читайте також: Сім'я туристів випадково виявила унікальні останки динозавра

Зазвичай скам'янілості забарвлені в коричневий колір через кремнезем або чорний колір через мінерали заліза. Зелений зустрічається рідко, оскільки селадоніт утворюється у вулканічних чи гідротермальних умовах, які зазвичай руйнують кістки. Селадоніт потрапив у скам'янілість, коли вулканічна активність близько 50–80 мільйонів років тому зробила його дотатньо гарячим, щоб замінити попередній мінерал.

Динозавр жив на Землі приблизно 150 мільйонів років тому. Тобто, він старший за тиранозавра, який жив на планеті 66-68 мільйонів років тому. Останки нового виду знайшли у 2007 році у штаті Юта.

Метт Ведель, анатом і палеонтолог із Західного університету медичних наук у Помоні неподалік Лос-Анджелеса, розповів, що чув «чутки про зеленого динозавра ще тоді, коли навчався в аспірантурі». Коли він побачив кістки, які ще перебували в процесі очищення, вони виявилися «не схожими ні на що інше».

Динозавр схожий на вид зауроподів – диплодока. Він відноситься до сімейства великих травоїдних тварин, до якого входять бронтозавр та брахіозавр.

Раніше вчені виявили в горах Монтани (США) скам'янілі останки нового рогатого динозавра. І він був справжнім велетнем.