UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ящірки з Перу встановили рекорд з висоти проживання

Ящірки живуть на висоті понад п'ять кілометрів.

Зоологи з Перу виявили ящірок Liolaemus tacnae в Андах, на висоті 5400 метрів. Це стало рекордом для плазунів, яким доводиться виживати на холоді, під інтенсивними потоками сонячного ультрафіолету і при зниженому вмісті кисню в повітрі, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені провели експедицію до вершини вулкана Чачані, висота якого сягає шести тисяч метрів. На їхнє здивування, місцеві ящірки зустрічалися на висоті набагато більше п'яти тисяч метрів.

Ці тварини рідко зустрічаються на високогір'ї, оскільки вижити в таких умовах важко навіть ссавцям, а від холоднокровних рептилій вони вимагають особливо глибокої адаптації. Досі рекорд «висотності» місця проживання серед рептилій утримували ящірки Phrynocephalus erythrurus, що живуть на Тибетському плато, на висоті до 5300 метрів.

Рід Liolaemus включає більше 200 видів високогірних ящірок, що населяють Південну Америку. І один з них, Liolaemus tacnae, був помічений навіть трохи вище свого тибетського родича. Вчені вважають, що в майбутньому варто очікувати нових рекордів: через глобальне потепління температура в горах зростає, і холодні області, до яких адаптовані ліолемуси, відступають усе вище. Слідом за ними повинні переселятися і ящірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили одне з найдавніших зображень тварин

Раніше вчені з Нанкинського інституту геології і палеонтології виявили в зразках бурштина, знайдених на півночі М'янми, дивну істоту, що нагадує павука з довгим хвостом.