UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Яндекс" попереджає про "недостовірну інформацію" при пошуку даних про звірства в Бучі

У компанії також пояснили різницю у пошуку з Google.

Російський пошуковик «Яндекс» почав попереджати про можливу "недостовірну інформацію" при пошуку даних військові злочини російських військ, скоєних у Бучі. Увагу на це звернуло видання "Медіазона".

Так, якщо вбити в пошуку «Яндекса» слово «Буча», з'явиться плашка «Деякі матеріали в інтернеті можуть містити недостовірну інформацію. Будь ласка, будьте уважні». При цьому, якщо шукати у пошуку назви інших міст, які сильно постраждали під час війни, розв'язаної Росією, такої плашки немає.

Читайте також: Туреччина чекає проведення розслідування злочинів Росії у Бучі та Ірпені – посольство

Цікаво, що попередження виникає як для російських, так і для зарубіжних користувачів. При цьому у розділі «Картинки» на першій сторінці видаються зображення ще незайманого війною міста, а свідчення руйнувань та вбивств можна побачити лише на другій.

Оновлено 18:53. В "Яндексі" пояснили появу зображень мирного міста тим, що спочатку показують найпопулярніші, а не додані недавно. Як зазначає "Медуза", якщо шукати зображення зараз, за словами "Буча", пошук вже видає зображення зруйнованого міста.

Соц мережі

Якщо ж вбити слово «Буча» у пошуку Google зверху пошуку з'являться новини про звірства російських військ у місті та реакції світової спільноти на них, а в розділі «Картинки» - свідчення військових злочинів.

Скріншот

Нагадаємо, 2 квітня від загарбників удалося звільнити всю Київщину. Міста області почали поступово розмінувати та допускати журналістів, волонтерів.

Українські та закордонні ЗМІ опублікували свідчення звірств російських військових, які окупували ці території близько місяця, - братські могили, тіла, що обгоріли, на тротуарах та зґвалтовані жінки.

Хакерське угруповання Anonymous, яке виступило на боці України у війні, розв'язаній президентом РФ Владіміром Путіним, оприлюднило особисті дані 120 тисяч військових Російської Федерації. У цьому списку можна знайти і інформацію про військовослужбовців, які мають відношення до частин і підрозділів, список яких оприлюднив Олексій Арестович.