UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як в «Індіані Джонсі»: у Петрі знайшли гробницю та чашу, схожу на «Святий Грааль»

Гробниця знаходиться під знаменитою Скарбницею.

Археологи знайшли під Скарбницею у Петрі древню гробницю

Археологи знайшли під Скарбницею у Петрі древню гробницю

Група вчених заявила про те, що їй вдалося зробити «приголомшливе» відкриття у знаменитій Петрі в Йорданії. Дослідникам вдалося знайти гробницю, яка знаходиться під Скарбницею, також відомою як Ель-Хазне, повідомляє The Washington Post.

У камері знаходяться останки 12 людей та предмети, які можуть пролити світло на історію створення Петри.

Читайте також: Археологи виявили гробницю дочки чиновника Стародавнього Єгипту

Пірс Пол Крісман, виконавчий директор Американського центру досліджень, який керував розкопками, назвав відкриття «приголомшливим».

«Ця робота проллє світло на саму Скарбницю, зокрема на її конструкцію та вік. Матеріал, витягнутий із наших розкопок, має великий потенціал, щоб розповісти нам про ранню історію Петри і, можливо, про походження набатеїв», - заявив він.

За словами Крісмана, виявлені останки людей можуть розповісти про набатеїв — чиє царство проіснувало приблизно з IV століття до н. е. до 106 н. е. — жили та ховали своїх покійних. Вчений також сподівається, що з останків вдасться витягти давню ДНК.

Крісман також додав, що проведені розкопки допоможуть краще зрозуміти, в якому середовищі жили та процвітали люди Петри. За його словами, йорданські археологи вперше виявили приховані гробниці навколо Скарбниці, яка тепер є популярним туристичним об'єктом, у 2003 році. Але їхнє дослідження тоді проведено не було.

На початку цього року Крісман та його команда змогли підтвердити існування гробниці та почати досліджувати, що знаходиться всередині. Дослідники використовували нові технологічні інструменти, включаючи дистанційні датчики, що працюють на радарах, щоб визначити місце розташування гробниці, яка опинилася на глибині через уламки від ймовірного стихійного лиха та від будівництва Скарбниці над нею.

Після початку розкопок вченим удалося знайти скелети 12 людей, а також артефакти, з якими ховали покійних. Серед них – керамічна чаша, яка, за словами вчених, «виглядала майже ідентично Святому Граалю», зображеному у фільмі Стівена Спілберга «Індіана Джонс та останній хрестовий похід», зйомки якого проходили у Скарбниці.

Святий Грааль - чаша, з якої, за легендою, пив Ісус Христос під час Таємної вечері. У фільмі 1989 року Індіана Джонс шукав її та знайшов у Скарбниці, яку охороняв древній лицар-хрестоносець. Грааль отримав свою популярність, оскільки спочатку був частиною легенди про короля Артура.

За словами Крісмана, найбільш захоплюючим аспектом відкриття була архітектура гробниці, оскільки її «конструкція та використання є досить унікальними для Петри».

"Впровадження цих стародавніх будівельних рішень надихають нас на думку про ймовірність того, що в Скарбниці будуть зроблені важливіші нові відкриття в міру просування розкопок", - написав він.

Петра – в минулому столиця Набатейської імерії, 1985 року була внесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Набатеї, які звели місто, висікали його будівлі з каменю.

Нагадаємо, вчені планують підняти зі дна моря корабель, який затонув 1500 років тому біля берегів Сицилії. Під час його дослідження вчені виявили на борту рідкісний оріхалк – метал, який пов'язували з міфічною Атлантидою.