UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індська цивілізація може виявитися найдавнішої у світі - вчені

Індська цивілізація виникла на 2,5 тисячі років раніше, ніж вважалося до цього.

Геофізики й археологи з Індії представили докази того, що Індська цивілізація може бути найдавнішою у світі. Результати роботи дослідників опубліковані в журналі Scientific Reports.

У новій роботі вчені заявляють про те, що Індська цивілізація з'явилася не 5,5 тисяч років тому, як вважалося раніше, а на 2,5 тисячі років раніше. Це робить її, в разі підтвердження висновків фахівців, більш давньою, ніж високорозвинені держави Месопотамії та Стародавнього Єгипту.

Читайте також: Археологи виявили споруди неандертальців зі сталагмітів

Вчені відновили вік Індської цивілізації за допомогою радіовуглецевого та оптичного датування артефактів цивілізації, які були знайдені в окрузі Фатехабад (Індія).

Дослідники також змогли простежити зміни культурних рівнів в залежності від кліматичних коливань. На думку вчених, спад цивілізації не пов'язаний зі зміною клімату. Спочатку Індська цивілізація культивувала грубозернисті злаки, а з настанням посухи стала вирощувати посухостійкі просо і рис. Це, як припускають дослідники, призвело до деурбанізації.

Індська (Хараппська) цивілізація існувала в долині ріки Інд. В її містах були каналізація та громадські туалети, а селах - іригаційні системи. Найбільш вірогідними представниками культури були носії дравідійських мов. Індська цивілізація прийшла в занепад до XVII століття до нашої ери. Однією з найбільш ймовірних причин цього вважається вторгнення предків сучасних іранців і індійців.

Раніше археологи виявили на території півострова Орланн поселення, вік якого становив близько 1500 років. Розкопки проводилися на території площею у 91 тисячу квадратних кілометрів. Під час розкопок вчені виявили безліч скелетів тварин, риб і морських птахів, які показують, як змінилася фауна півострова за останні 1500 років. Крім того, археологи виявили також уламки скла і посуду і бурштинові і скляні намистини. За знайденим уламками зеленого скла вчені встановили, що жителі півострова підтримували торговельні відносини з мешканцями долини Рейну в Німеччині.