UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ідеальний шторм: Землю накрила сильна магнітна буря

Очікується, що північні сяйва буде видно набагато далі на південь, ніж зазвичай.

Землю накрила потужна магнітна буря

Землю накрила потужна магнітна буря

Сонце наближається до піку своєї активності, тому дедалі частіше випускає спалахи, які супроводжуються корональними викидами маси. Вони викликають магнітні бурі на Землі, які останнім часом стають все сильнішими і викликають потужні полярні сяйва.

Читайте також: Сонце активніше, ніж прогнозували вчені: що це означає для нас

Так, за даними сайту відстеження космічної погоди SpaceWeather, магнітна буря накрила нашу планету 16 вересня. Вона викликана найпотужнішим спалахом класу X4.5, який Сонце викинуло 14 вересня. Він супроводжувався корональним викидом маси, який досяг Землі 16 вересня. За прогнозами, магнітна буря буде сильною, категорії G3, очікується, що північні сяйва можна буде побачити набагато далі на південь, ніж зазвичай.

За даними порталу Meteoagent, геомагнітні обурення не припинялися з 10 вересня і продовжаться до 17 вересня. При цьому К-індекс 16 вересня перевищить 7, а 17 вересня - 6.

Meteoagent

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.