UA / RU
Підтримати ZN.ua

Hubble показав знімки космічних фантомів

Телескопу вдалося сфотографувати вісім тонких об'єктів, що світяться.

Телескопу Hubble вдалося сфотографувати вісім тонких об'єктів, що світяться, та є примарним нагадуванням про квазари, які за життя мерехтіли, а потім зникли.

На сайті NASA з'явилися оброблені фотографії фантомних об'єктів, які мають неправильні форми, що нагадують заплетені структури.

Астрономи вважають, що ці об'єкти освітлюються ультрафіолетом речовини, яка засмоктується в чорну діру, що утворилася в результаті злиття двох галактик.

Однак спостерігаються недостатньо яскраві квазари - майже мертві. Фотографії, зроблені фахівцями NASA підтверджують, що навіть після смерті і загасання цих ядер, яскраві і поки недостатньо добре вивчені об'єкти стають примарним нагадуванням про їх колишню велич.

Примарні зелені структури, що знаходяться далеко за межами галактики, можуть світитися через десятки тисяч років після спалахів квазарів і зникнуть ще через десятки тисяч років після того, як зникне квазар.

Але досі для вчених залишається загадкою, з якої причини змінюється інтенсивність випромінювання квазарів.

Вчені вважають, що приблизно через чотири мільярди років Чумацький шлях буде поглинений Туманністю Андромеди, що також, ймовірно, призведе до утворення подібних примарних структур в новоствореній галактиці.

Читайте також: Телескоп Hubble виявив сліди води на п'яти екзопланетах

Квазари - це активні ядра галактик, всередині яких, на думку вчених, знаходиться надмасивна чорна діра, яка в результаті аккреції втягує в себе матерію з навколишнього простору.

Нагадаємо, телескоп WISE, що вивчає Всесвіт в інфрачервоному діапазоні, надав ученим нові NASA дані, які збили їх з пантелику. Замість довгоочікуваного підтвердження однієї з своїх гіпотез астрофізики отримали явні спростування, і тепер пояснювати конфігурацію чорних дір доведеться якось інакше.