UA / RU
Підтримати ZN.ua

ГМО-фарбування посівів може допомогти у боротьбі з бур'янами – вчені

І зменшити застосування гербіцидів.

Генетична інженерія сільськогосподарських культур, що дозволяє їм бути різнокольоровими, може допомогти фермерам зменшити використання гербіцидів, оскільки полегшить виявлення бур'янів, пише The Guardian із посиланням на ідею команди вчених із Копенгагенського університету.

За словами дослідників, пропозиція стане особливо актуальною в майбутньому, коли все більше сільськогосподарських культур задля їхнього виживання в умовах зміни клімату модифікуватимуть за прикладом живучих бур'янів, в результаті чого продуктивні і марні для людини рослини буде складно відрізнити.

Читайте також: Виявлені бактерії-"вампіри", які становлять небезпеку для крові людини

Вчені пропонують змінити геноми сільськогосподарських культур, щоб у них виділялися пігменти, наприклад антоціани, які надають колір чорниці, або каротиноїди, які роблять помаранчевою моркву. Це має допомогти ефективніше розпізнавати бур'яни та обходитися без гербіцидів.

Кілька років тому 109 лауреатів Нобелівської премії підписали звернення до Greenpeace, ООН та урядів усіх країн світу, яке закликало переглянути ставлення до ГМО. Стверджувалося, що на той момент не зафіксовано жодного випадку його шкідливого впливу.