UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне потепління може змінити колір озер – вчені

Блакитні водоймища можуть стати коричневими або зеленими.

Вчені заявили про те, що глобальне потепління може змінити колір озер. Вони більше не будуть блакитними, але забарвляться у коричневий чи зелений колір, повідомляє Science news explores.

Дослідники провели перший у світі підрахунок озер за кольором. Він показав, що приблизно третина з них – сині. Але якщо глобальна температура підвищиться, ця обставина може змінитись. Якщо середня температура літа піднімається на кілька градусів, ці кришталево-блакитні озера стануть каламутно-зеленими чи коричневими.

Читайте також: На Алясці з'являється все більше озер з «киплячим» метаном на поверхні

Колір озера – це питання як його зовнішнього вигляду, він також дає уявлення про стабільність озерних систем. Значення мають також такі фактори, як глибина води та те, яким чином використовується довколишня земля. Колір озера також частково залежить від того, що відбувається у воді. Порівняно з блакитними озерами, у зелених чи коричневих озерах більше водоростей, зважених відкладень та органічних речовин.

Вчені проаналізували колір 85 тисяч озер у всьому світі. Зробили вони це за допомогою супутникових знімків за 2013-2020 роки. На колір води можуть вплинути грози та зміна пори року, тому дослідники зосередили свою увагу на кольорі, який найчастіше спостерігався для озера за семирічний період.

Після цього вчені простежили локальні погодні умови за цей період. Вони прагнули дізнатися, як клімат впливає колір озер. Дослідники з'ясували, що середня літня температура повітря та колір озера пов'язані між собою. Блакитний колір озер спостерігався у місцях, де середня літня температура була нижчою за 19 градусів Цельсія. Приблизно 14% блакитних озер також були близькими до цього значення. Це означає, що навіть невелика зміна температури може змінити колір.

Вчені вважають, що до 2100 року планета потеплішає на три градуси за Цельсієм. Якщо це станеться, ще 3800 озер стануть зеленими чи коричневими. Тепліша вода стимулює зростання водоростей, що надає воді коричневого або зеленого відтінку.

Водночас учені визнають, що 85 тисяч озер – це лише невеликий відсоток таких водойм у світі. Тому однозначно стверджувати, що так поводитимуться всі озера, не можна.

Воду з озер часто використовують для пиття, а їхні береги – для відпочинку. Велика кількість водоростей в озерах робить їх менш привабливими, а очищення води для пиття - більш дорогим. При цьому, велика кількість водоростей не робить озера менш «здоровими», а деяких видів риб – навпаки, привабливішими.

Раніше вчені з Техаського університету заявили про те, що озера Землі випаровуються набагато швидше, ніж вважалося. І це випаровування відіграє значно більшу роль у гідрологічному циклі, ніж передбачалося, і істотно впливає на моделювання клімату та погоди.