UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне потепління може перешкодити здатності лісів поглинати вуглекислий газ

Потепління заважає листям дерев охолоджуватися.

Міжнародна група вчених під керівництвом фахівців з Державного університету Орегона заявила про те, що листя в кронах лісів не може самостійно охолоджуватися нижче за температуру повітря, яке оточує їх. На думку дослідників, глобальне потепління може завадити здатності дерев поглинати вуглекислий газ із атмосфери, повідомляє EurekAlert.

Висновки дослідження суперечать думці, яка переважає в науковому середовищі, про те, що листя дерев може підтримувати оптимальну температуру для фотосинтезу. Дослідження також є важливим для формування уявлення про те, як рослини реагують на зміни клімату.

Читайте також: Глобальне потепління: основні кліматичні точки неповернення вже близько – дослідження

За словами провідного автора дослідження Кріса Стілла, численні дослідження показують, що ліси наближаються до своєї межі поглинання кисню.

«Гіпотеза, відома як обмежена гомеотермія листя, стверджує, що завдяки поєднанню функціональних ознак і фізіологічних реакцій листя може підтримувати свою денну температуру, близьку до оптимальної для фотосинтезу і нижчоб за значення, шкідливі для них. Зокрема, листя повинне охолоджуватися нижче температури повітря при більш високих температурах, які зазвичай перевищують 25 або 30 градусів за Цельсієм. Ця теорія також передбачає, що вплив потепління клімату на ліси буде частково пом'якшений реакцією листя на охолодження», - зазначив Стіл.

Вчений та його колеги використали зображення лісів у Північній та Центральній Америці, зроблені за допомогою тепловізорів, що дозволило їм стежити за температурою листя. Виявилося, що листя не завжди охолоджується нижче температури навколишнього повітря і не завжди залишаються у певному температурному діапазоні.

За словами дослідників, листя навісу прогрівається швидше, ніж повітря. Більшу частину дня воно залишається теплішим за оточуюче повітря, охолоджуючись тільки в середині або в кінці дня. Майбутнє потепління клімату, ймовірно, призведе до ще більшого підвищення температури листя, що вплине на кругообіг вуглецю в лісах і може спричинити ризик їхньої загибелі.

На температуру листя в різних зонах впливають його розміри, а також структура крони та його залежність від клімату. Велике листя зустрічається в основному в теплому і вологому кліматі, а у рослин, які ростуть у жаркому кліматі, найчастіше зустрічаються невеликі листки з високою відбивною здатністю.

У більшій частині теплих вологих тропіків температура листя вже наближається або перевищує порогові значення для позитивного чистого фотосинтезу — швидкість фіксації вуглецю мінус швидкість втрати вуглекислого газу при «диханні» рослин.

За словами дослідників, подальше потепління клімату призведе до ще більшого підвищення температури листя, що призведе до зниження здатності до поглинання вуглецю та ще більшого нагрівання.