UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Хаббл" зробив знімок космічної "заметілі"

Зоряне скупчення розташовується на відстані 40 тисяч світлових років від Землі.

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок кульового скупчення Messier 79, зірки якого нагадують сніг, закручений у буру всередині снігової кулі. Зображення було опубліковане на сайті телескопа.

Зоряний кластер розташовується на відстані 40 тисяч світлових років від Землі в сузір'ї Заєць. Кульові зоряні скупчення є гравітаційно пов'язаними групами, які можуть містити до мільйона окремих зірок. Ці гігантські утворення містять одні з найстаріших зірок у Чумацькому Шляху. M 79 містить близько 150 тисяч зірок, щільно упакованих в область розміром усього близько 120 світлових років у поперечнику.

Цей кластер віком близько 11,7 мільярда років був вперше виявлений французьким астрономом П'єром Мешеном у 1780 році. Мешен повідомив про це своєму колезі Чарльзу Мессьє, який включив його до свого каталогу.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.