UA / RU
Підтримати ZN.ua

Google присвятив дудл Стамену Григорову

Вчений відкрив бактерію, необхідну для ферментації йогурту.

Пошуковий гігант Google представив новий дудл. На цей раз він присвячений Стамену Григорову - болгарському фізику і мікробіологу, який відкрив бактерію, необхідну для ферментацію йогурту. Він також вніс істотний внесок в розробку першої вакцини проти туберкульозу.

Григоров народився 27 жовтня 1878 року в селі Студен-Ізвор на заході Болгарії. Докторську ступінь він отримав в Медичному університеті Женеви. У 1904 році Григоров одружився і дружина розповіла йому кілька традиційних болгарських рецептів, серед яких був і йогурт.

Оскільки йогурт, як вважалося, був корисний для здоров'я, Григоров вирішив вивчити його під мікроскопом. У 1905 році йому вдалося виявити те, що він так довго шукав: схожий на паличку мікроорганізм, який відповідав за ферментацію йогурту. Пізніше бактерію назвали Lactobacillus bulgaricus на честь рідної країни Григорова.

У 1906 році вчений написав ґрунтовну наукову розвідку, в якій розповів про механізм використання пеніцилінових грибів проти туберкульозу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Google представила нові смартфони Pixel і розумну колонку Nest Audio

Раніше Google представив дудл до 100-річчя від дня народження Джанні Родарі - італійського письменника і журналіста. Найбільшу популярність він здобув завдяки дитячим книгам, в яких піднімав гострі соціальні проблеми.