UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне потепління змусило ведмедів кадьяків змінити свій раціон

Ведмеді перестали їсти рибу.

Вчені заявили про те, що зміна клімату змусила ведмедів кадьяків змінити свої харчові звички. Висновки дослідників опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зазвичай влітку тварини харчувалися неркою, яка приходила на нерест в річки і озера, а потім переключатися на бузину червону, яка визрівала до кінця "рибного сезону". Але в останні роки через високу температуру навесні червона бузина стала дозрівати набагато раніше, вже під час нересту риби. Тому ведмеді переставали полювати на більш поживну нерку і починали їсти ягоди.

Автори дослідження проаналізували, як за останні 55 років (з 1961 по 2015 роки) змінилися періоди нересту нерки і дозрівання бузини. Виявилося, що риба приходила на нерест приблизно в один і той же час, з 19 липня до 2 серпня. А бузина в останні роки стала дозрівати набагато раніше - вже в липні. Це було пов'язано з дуже теплими веснами протягом останніх років.

Дослідники вирішили вивчити, як в нових умовах стали поводити себе ведмеді. Вони проаналізували результати аерофотозйомки, яка проводилася на островах архіпелагу 31 рік і дозволяла виявити місця скупчення кадьяків. Крім того, вчені надягали на деяких особин GPS-датчики і стежили за пересуваннями тварин, а також збирали ведмежий послід і аналізували раціон кадьяків.

Виявилося, що якщо нерка і бузина були доступні одночасно, кадьяки віддавали перевагу ягодам. З точки зору поживності це дивний вибір. За оцінками дослідників, риба майже вдвічі калорійніша, ніж бузина, до того ж ведмеді могли їсти не всю тушку, а лише найбільш поживні її частини. З іншого боку, коли зоологи дослідили раціон бурих ведмедів, вони з'ясували, що тварини обирають змішану дієту, в якій білок забезпечує не більше 21% енергії, отриманої з їжею, за вирахуванням втрат енергії з виділеннями. Так вони швидше набирають вагу. У нерці міститься більше 80% білка, а в бузині - близько 13%: той оптимум, який обирають самі тварини. Тому, за припущенням учених, переходячи з риби на ягоди, тварини "оптимізують" свій раціон.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень. У 2017 році температурний рекорд побитий не буде через впливу Ла-Нінья – зворотного Ель-Ніньо процесу, що призведе до охолодження деяких куточків планети.