UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фрагменти китайської ракети-носія впали в Тихий океан

Це вже четвертий випадок падіння уламків цього носія за два роки.

23-тонний фрагмент китайської ракети-носія «Чанчжен-5» впав у південно-центральну частину Тихого океану, не завдавши жодної шкоди, повідомляє Space.com. Уламок падав на Землю неконтрольовано, тож передбачити, в якому регіоні планети він опиниться, було неможливо.

Падіння уламків «Чанчжен-5» підтвердило Космічне командування США. Уламки увійшли в атмосферу 4 листопада о 10:01 за всесвітнім координованим часом. Пізніше Космічне командування опублікувало ще один твіт, у якому повідомило, що друге входження в атмосферу уламків ракети відбулося через п'ять хвилин після першого в північній частині Тихого океану.

Читайте також: SpaceX вперше за три роки запустила найпотужнішу ракету у світі

Оскільки передбачити, в який регіон впадуть уламки, було неможливо, за їхнім входженням в атмосферу спостерігали фахівці з усього світу. Частину повітряного простору Іспанії було закрито для літаків,

Ракета-носій вивела на орбіту третій модуль китайської космічної станції 31 жовтня. Як і під час попередніх запусків таких ракет, Китай не передбачив жодних механізмів, які б дозволили гарантувати падіння фрагмента в ненаселених регіонах Землі. І це стає вже чимось повсякденним, оскільки країна не обладнає свої ракети-носії жодними засобами, що дають їм змогу безпечно увійти в атмосферу.

Це вже вчетверте, коли фрагмент Long March 5B неконтрольовано впав на Землю. У попередні рази фрагменти впали неподалік узбережжя Африки, в Індійський океан неподалік Мальдів і поблизу острова Борнео. Передостанній випадок стався на початку серпня.

На щастя, під час подій ніхто не постраждав.