UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фізики роздрукували найменший у світі кораблик

Кораблик може поміститися усередині людської волосини.

Вченим з Лейденського університету за допомогою 3D-друку вдалося створити найменший кораблик у світі. Його довжина від носа до корми становить 30 мікрометрів (0,03 міліметра), повідомляє Naked science.

Для таких мікроскопічних об'єктів, як бактеріальні клітини або сперматозоїди тварин, рух у воді істотно відрізняється від звичного нам на макроскопічних масштабах. Рідина для них - середовище набагато більш в'язке, і, щоб дослідити їх в плаванні, вчені проводять експерименти з крихітними сферами, за поведінкою яких зручно стежити за допомогою мікроскопа.

Разом з тим, реальні плаваючі мініатюрні тіла рідко мають ідеальну сферичну форму. Щоб вивчити поведінку об'єктів інших потрібних форм, вченим потрібно навчитися їх отримувати. Про таку можливість і розповіли дослідники в своїй новій статті.

Вчені використовували двухфотонну стереолітографію - технологію 3D-друку, в якій напіврідкий полімер твердне в потрібних точках під впливом лазерних променів. Це дозволило отримати різні складні форми з роздыльною здатныстю до 10 мікрометрів, включаючи модель 3DBenchy - крихітний кораблик, який служить поширеним стандартом для демонстрації можливостей 3D-друку.

За словами вчених, їхный 3DBenchy - найкрихітныший у світі корабель, до того ж здатний до повноцінного плавання за рахунок розкладання пероксиду водню на платиновому каталізаторі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Найбільший у світі будинок надрукували на 3D-принтері в Дубаї

Раніше інженери з Інституту Макса Планка в Дюссельдорфі та Інституту лазерних технологій Фраунгофера розробили спосіб друку дамаської сталі на 3D-принтері. Для цього вони використовували порошковий сплав заліза, нікелю і титану.