UA / RU
Підтримати ZN.ua

Facebook звинуватили у замовчуванні підозрілої російської активності

Соціальна мережа ще у 2014 році мала інформацію щодо російської активності зі збирання персональних даних, стверджує британський політик.

Співробітники найбільшої у світі соціальної мережі Facebook ще у 2014 році виявили ознаки підозрілої активності в соцмережі з боку Росії, у вівторок, 27 листопада заявив голова комітету парламенту Великої Британії з цифрових технологій, культури, ЗМІ та спорту Даміан Коллінз на слуханнях в Палаті громад з питання дезінформації та фейкових новин, передає "Корреспондент".

Коллінз нагадав, що з моменту початку скандалу з російським впливом у Facebook стверджували, що не знали щодо подібної активності з боку Росії до самого закінчення президентських виборів в США у 2016 році. Однак Коллінз заявив, що має у своєму розпорядженні внутрішню переписку Facebook, отриману ним від американської компанії - постачальника програмного забезпечення.

Так, стверджує політик, в одному з листів Facebook згадується інженер компаній, який у жовтні 2014 року повідомив керівництво про те, що виявив російську IP-адресу, яка перехоплювала "три мільярди одиниць даних на день".

Мова йде про можливості соцмережі, які дозволяють рекламодавцям збирати велику кількість даних користувачів. Питання у тому, чи передали цю інформацію далі або приховали, додав парламентарій.

У свою чергу, в Facebook у відповідь на запит інформагентства AFP заявили, що на той момент фахівцями компанії не було виявлено доказів конкретної російської діяльності".

Віце-президент Facebook з політичних питань Річард Аллан заявив, що оприлюднена Коллінзом інформація є "у кращому разі необ'єктивною, а в гіршому − такою, що вводить в оману", а електронні листи, нібито наявні у політика, "непідтвердженими упередженим викладом ситуації".

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав, що компанія Cambridge Analytica, яка працювала над кампанією президента США Дональда Трампа, виявила вразливість у захисті соцмережі і некоректно скористалася особистими даними користувачів.

Пізніше стало відомо, що скандал навколо витоку даних зачепив як мінімум 87 мільйонів користувачів соцмережі, хоча раніше говорили про 50 мільйонів.