UA / RU
Підтримати ZN.ua

Facebook допустила витік особистих даних 6 мільйонів користувачів

У результаті технічної помилки адреси електронної пошти та номери мобільних телефонів шести мільйонів користувачів Facebook стали видні іншим користувачам.

Найбільша соціальна мережа у світі Facebook визнала, що допустила витік особистих даних 6 мільйонів користувачів через збій у програмному забезпеченні. Як говориться в прес-релізі, компанія "дуже засмучена", але в неї поки немає даних про те, що отримана інформація була використана зі злим умислом.

"Внаслідок (несправності) при завантаженні архіву свого аккаунта в Facebook за допомогою інструменту Download Your Information ("Завантажити копію вашої інформації", DYI) користувач міг отримати адреси електронної пошти та телефонні номери інших користувачів зі свого контакт-листа або тих, з ким він був якимось чином пов'язаний у соціальній мережі", - сказано в повідомленні.

- Персональні дані більшості користувачів коштують не більше долара

Компанія підкреслила, що особисту інформацію отримали тільки користувачі, знайомі через соцмережу з постраждалими від технічної помилки. Рекламодавцям або розробникам додатків контакти не передавалися.

"В даний час у нас немає свідчень того, що помилка могла бути використана зі злим умислом", - зазначено в прес-релізі.

"Ми засмучені і знаходимося в незручному становищі, ми подвоїмо зусилля з метою гарантувати, що подібне ніколи не повториться", - запевнили в Facebook.

Компанія відключила інструмент DYI для виправлення помилки і через 24 години знову включила цей сервіс. Проблему вирішено.

Проте варто зазначити, що це не перший скандал навколо соцмережі за останній час. В середині червня представники компанії офіційно зізналися у співпраці зі спецслужбами і розкритті особистих даних користувачів на їх вимогу.

Лише за друге півріччя 2012 року від урядових структур США в Facebook надійшло від 9 до 10 тисяч запитів за даними 18-19 тисяч користувачів.

Інформація про запити влади була оприлюднена після того, як американським ЗМІ стало відомо про існування програми PRISM, яка дозволяє отримувати прямий доступ до серверів Google, Facebook, Microsoft та інших компаній. Згідно з розголошеними екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом даними, спецслужби витягують з серверів аудіо, відео, фотографії, повідомлення електронної пошти. !zn

Читайте також:

Обама назвав стеження в інтернеті ключовим елементом у боротьбі з тероризмом

Британські вчені навчилися визначати сексуальну орієнтацію користувачів Facebook

Facebook вніс зміни до налаштування приватності

Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження