UA / RU
Підтримати ZN.ua

Еволюція у дії: слони у Мозамбіку відмовилися від бивнів для виживання

За слоновою кісткою полюють браконьєри.

Все більше слонів народжується без бивнів

Все більше слонів народжується без бивнів

Ми часто уявляємо еволюцію як тривалий процес, у ході якого зміни накопичуються від покоління до покоління і відбуваються так повільно, що їх неможливо відстежити за людське життя. Але в деяких екстремальних ситуаціях еволюцію можна простежити вже за кілька років, повідомляє IFLScience.

Так, у 1980-х роках браконьєрство за слоновою кісткою в Мозамбіку чинило потужний еволюційний тиск на слонів. Воно призвело до того, що рекордна кількість самок цих тварин народжувалася без бивнів.

Читайте також: Влада Намібії відстрілюватиме слонів та бегемотів, щоб роздати м'ясо нужденним

Швидка еволюція була запущена громадянською війною у Мозамбіку. Це жорстокий конфлікт 1977-1992 років, жертвами якого стали близько мільйона людей. Постраждала і біорізноманіття регіону. У національному парку Горонгосу, розташованому у самому серці країни, чисельність великих травоїдних тварин, включаючи слонів, бегемотів, буйволів, зебр та антилоп гну, скоротилася більш ніж на 90%.

Руйнування довкілля і зрив проектів зі збереження зіграли свою роль у їхньому вимиранні, але, можливо, головним чинником було інтенсивне браконьєрство. Як урядові сили, так і антикомуністичні повстанці активно полювали на слонів, щоб отримати слонову кістку, цінний ресурс, який можна було продати на чорному ринку для фінансування своєї справи.

У 2021 році було проведено дослідження, яке показало, що кількість самок без бивнів зросла з 52 (18,5% від загальної популяції) до війни до 108 (50,9%) у післявоєнний період.

Використовуючи статистичний аналіз, дослідники змогли показати, що це зростання кількості безбивневих було прямим результатом інтенсивного браконьєрства. Тобто слони без бивнів з більшою ймовірністю виживали в складні часи і передавали свої гени.

Чому не народжувалися самці без бивнів, неясно. Але це може бути пов'язано з одним із генів, що беруть участь у розвитку бивнів, AMELX, який також пов'язаний з X-домінантною, летальною для самців ознакою. Тобто, плоди чоловічої статі з меншою часткою ймовірності виживуть під час вагітності, оскільки, на відміну від жіночої, вони не мають другої Х-хромосоми, яка могла б протидіяти локусам AMELX.

Ця швидка еволюція нагадує про те, як природний відбір іноді може завдати стрімкого удару. Вона також є нагадуванням про те, що деякі з найпотужніших еволюційних сил виникають не лише через катастрофічні потрясіння у природному світі, а й через дії людей.

Нагадаємо, раніше вчені заявили про те, що ранні люди могли відіграти ключову роль у вимиранні легендарних вовняних мамонтів та інших видів тварин.