UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA запустить телескоп для вивчення атмосфер екзопланет

Запуск апарату намічений на 2028 рік.

Європейське космічне агентство має намір запустити телескоп ARIEL, призначений виключно для вивчення атмосфер екзопланет. Як повідомляє N+1, попередньо запуск запланований на 2028 рік.

ARIEL повинен вивчити більше тисячі відомих планетних систем і виявити зв'язок між атмосферами небесних тіл і навколишніми об'єктами. Наприклад, астрономи зможуть дізнатися, чи залежить склад газової оболонки планети від типу материнської зірки. Дослідження планується проводити за допомогою спектрографа, який буде реєструвати спектр планети під час транзиту - проходження диском світила. Також інструмент спробує уточнити температуру планети, оцінюючи зміну потоку випромінювання, що випускає зірка, коли небесне тіло рухається позаду.

До числа головних цілей ARIEL увійдуть планети з температурою поверхні вище 350 градусів Цельсія - тобто апріорі непридатні для відомих форм життя. Крім того, це будуть масивні тіла, важче Землі в кілька разів.

"Перевага вивчення теплих планет полягає в тому, що їхня атмосфера зазвичай відображає загальний склад тіла, в той час як хімічні речовини на більш холодних планетах можуть конденсуватися в хмари або осідати на поверхні і залишатися прихованими", - заявила керівник місії Джованна Тинетті.

На будівництво телескопа буде витрачено 450 мільйонів євро.

Раніше повідомлялося про те, що вчені відкрили екзопланету з орбітою, що суперечить теоретичним моделям. Обертаючись навколо досить невеликої зірки, вона відхилена від площини обертання зірки на 76%. Планета має масу, близьку до маси Юпітера, але розташовується на більш близькій відстані до зірки.