UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA відмовилося від співпраці з «Роскосмосом» у місії з дослідження Марса

Відмова пов'язана з війною, яку розпочала в Україні Росія.

Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося співпрацювати з "Роскосмосом" у місії ExoMars, призначеній для дослідження Марса. Це пов'язано з нападом Росії на Україну, повідомляється на сайті агентства.

«Як міжурядова організація, уповноважена розробляти та здійснювати космічні програми у повній відповідності до європейських цінностей, ми глибоко шкодуємо про людські жертви та трагічні наслідки агресії проти України. Визнаючи вплив на наукові дослідження космосу, ЕSА повністю підтримує санкції, запроваджені щодо Росії його державами-членами», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Арнольд Шварценеггер записав звернення до росіян та розповів правду про війну в Україні

Рада агентства, засідання якої проходило 16-17 березня в Парижі, вирішила, що на даний момент неможливо продовжувати співпрацю з Росією за програмою ExoMars і доручила генеральному директору ESA вжити заходів щодо припинення діяльності зі співпраці. Зазначається, що генеральний директор також розгляне можливі шляхи, які все ж дозволять здійснення місії, але без участі Росії.

У повідомленні наголошується також на тому, що після рішення «Роскосмосу» вивезти свій персонал з космодрому у Французькій Гвіані, всі запуски, які мали бути здійснені за допомогою «Союзів», відкладені. В основному це стосується чотирьох інституційних місій, для яких ESА є організацією з закупівлі послуг запуску (Galileo M10, Galileo M11, Euclid та EarthCare), та одного додаткового інституційного запуску.

«Програма Міжнародної космічної станції продовжує працювати у штатному режимі. Основна мета - продовження безпечної експлуатації МКС, зокрема забезпечення безпеки екіпажу», - зазначили в агентстві.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН у Гаазі виніс ухвалу у справі про влаштування Росією геноциду в Україні. Суд вимагає у РФ негайно припинити військові операції в Україні та вивести війська з держави.

На рішенні відреагував президент України Володимир Зеленський, який нагадаємо, що рішення суду є обов'язковим, інакше на країну чекає повна ізоляція.