UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA розглядає ракети SpaceX як заміну російським "Союзам"

Остаточне рішення залежить від графіка запуску ракети Ariane 6.

Європейське космічне агентство (ESA) веде переговори з американською приватною компанією SpaceX про використання її ракет для запуску космічних апаратів. Це має стати заміною російським «Союзам», запуск на яких неможливий через санкції, введені проти країни-агресора після повномасштабного вторгнення в Україну, повідомляє Reuters.

Читайте також: В Ірані спростували чутки про використання Росією розвідувального супутника

Зазначається, що SpaceX є головним конкурентом європейської Arianespace. Можливими кандидатами на роль заміни "Союзам" можуть стати також ракети космічних агентств Індії та Японія. Разом з тим остаточне рішення залежить від успіху запусків європейської ракети Ariane 6.

«Я сказав би, що ми обговорюємо два з половиною варіанти. Одним з них є SpaceX, це ясно. Ще одним, мабуть, є Японія. Японія чекає на перший політ своєї ракети наступного покоління. Іншим варіантом може бути Індія», - заявив Reuters генеральний директор ЕSА Йозеф Ашбахер.

За його словами, SpaceX є «найоперативнішим» з усіх варіантів, що розглядається. Разом з тим, ESA необхідно переконатися, що ракети компанії та інших претендентів підходять для запусків, тому що «це не те саме, що змінити автобус».

Нагадаємо, наприкінці липня голова "Роскосмосу" Юрій Борісов на зустрічі з російським автократом Владіміром Путіним заявив, що країна-агресор вийде з проєкту Міжнародної космічної станції "після 2024 року". Згодом стало відомо, що чітких термінів цього виходу немає, все залежить від технічних характеристик станції.