UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джефф Безос залишає посаду генерального директора Amazon

Генеральним директором компанії стане Енді Яссі.

Генеральний директор Amazon Джефф Безос піде у відставку в кінці цього року, передавши управління головного керівника компанії по хмарним технологіям Енді Яссі, як повідомила компанія у вівторок. Безос стане виконавчим головою правління Amazon, передає CNBC.

Безос заснував Amazon в 1994 році і з тих пір перетворив одноразовий книжковий онлайн-магазин в мега-рітейлера з глобальним охопленням в безлічі різних категорій: від гаджетів до продуктового магазину та потокової передачі. Під керівництвом Безоса в січні минулого року ринкова капіталізація Amazon перевищила 1 трильйон доларів, а зараз вона коштує понад 1,6 трильйона доларів.

Amazon не розкривала своїх планів успадкування, хоча експерти припускали, що Яссі стане його наступником.

Яссі приєднався до Amazon в 1997 році і з моменту заснування очолює хмарну команду Amazon Web Services. AWS продовжує приносити більшу частину прибутку Amazon.

Ця новина з'явилася разом зі звітом про доходи, в якому Amazon опублікувала дані за свій перший квартал в розмірі 100 мільярдів доларів. AWS, поточний підрозділ Jassy, ​​повідомило про зростання виручки на 28% в четвертому кварталі. Станом на жовтень 2020 року біля 52% операційного прибутку Amazon доводилося на AWS.

«Я радий повідомити, що в третьому кварталі я перейду на пост виконавчого голови ради директорів Amazon, а Енді Яссі стане генеральним директором», - сказав Безос в листі співробітникам. «В якості виконавчого голови я маю намір зосередити свою енергію і увагу на нових продуктах і ранніх ініціативах. Енді добре відомий всередині компанії і працює в Amazon майже стільки ж, скільки і я. Він буде видатним лідером, і я повністю впевнений в ньому».

Читайте також: Актор Леонардо ДіКапріо і засновник Amazon Джефф Безос підписали відкритий лист до президента США Джо Байдена

Яссі потрібно буде допомогти Amazon вирішити проблеми антимонопольного законодавства. У жовтні, після 16-місячного розслідування конкурентної практики у великих технологічних компаніях, включаючи Amazon, судовий підкомітет по антимонопольному законодавству дійшов до висновку, що Amazon, Apple, Facebook і Google володіють монопольної владою. Amazon також стикається зі скаргами на порушення антимонопольного законодавства в ЄС.

Безос сказав, що він буде продовжувати брати участь у важливих проектах Amazon, але у нього також буде більше часу, щоб зосередитися на Bezos Earth Fund, його космічній компанії Blue Origin, The Washington Post і Amazon Day 1 Fund.

«Хоча я все ще танцюю чечітку в офісі, я дуже радий цьому переходу», - сказав Безос. «Мільйони клієнтів залежать від нас в плані наших послуг, і більше мільйона співробітників залежать від нас в плані засобів до існування. Бути генеральним директором Amazon - це серйозна відповідальність, і це вимагає зусиль. Коли на вас покладена така відповідальність, важко зосередити увагу на чомусь ще».

Раніше повідомлялося про те, що Джефф Безос знаходиться на другому місці в списку мільярдерів за версією Bloomberg.