UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дослідження мозку живих риб відкрило несподівану деталь про пам'ять

На основі цього дослідження вчені сподіваються пояснити, зокрема, силу негативних спогадів при ПТСР.

Останні 40 років загальноприйнятою думкою було те, що ми вчимося, змінюючи силу синапсів у мозку, проте дослідження вчених з Університету Південної Каліфорнії (USC) виявило несподівану деталь: синапси у мозку риб формуються в одній частині мозку та зникають в іншій, де створюються абсолютно нові. Результати дослідження опубліковані на сайті університету.

Дослідження проводили на рибках даніо-реріо, яких часто використовують у нейробіології. Їхній мозок не лише схожий на людський, але й добре видимий за рахунок прозорої голови. Рибок генетично модифікували, щоб їхні синапси стали флуоресцентними і їх можна було візуалізувати за допомогою нового типу лазерного мікроскопа.

Читайте також: Людині вперше успішно пересадили серце свині

Щоб викликати формування пам'яті, вчені привчили рибу асоціювати два подразники, один нейтральний, а інший неприємний. Голови тварин нагрівали інфрачервоним лазером, який здавався їм неприємним і змушував їх смикати хвостом, щоб упливти. Дослідники з'єднали це тепло з іншим світлом, і через кілька годин після тренування риба почала махати хвостом у відповідь лише на світло, що вказує на те, що у них сформувалася асоціативна пам'ять між світлом та теплом.

Після формування в одній частині мозку синапси не посилювалися, а зникали в іншій, де формувалися нові синапси, причому в іншій кількості. Вчені припускають, що це може пояснити, чому негативні асоціативні спогади, пов'язані з посттравматичним стресовим розладом, настільки сильні.

Новий факт формування пам'яті вчені перевірять також на мишах.